Zinboekjes

Een zinboekje is een klein, handzaam cadeauboekje waarin foto’s gecombineerd zijn met een korte poëtische tekst. Ieder boekje heeft een bepaald thema, zoals ‘liefde’, ‘waardering’ of ‘troost’. Zinboekjes zijn bedoeld voor allerlei doelgroepen, van jong tot oud.

Meestal neem ik de foto als uitgangspunt en kijk dan naar de boodschap die ik erin zie. Die boodschap probeer ik zo te verwoorden alsof ik het tegen een vriend of vriendin heb, die in een bepaalde situatie zit. Iemand die net een kind heeft gekregen, of iemand die troost nodig heeft, bijvoorbeeld. Ik probeer me in te leven in wat hem of haar zou aanspreken.

De teksten van de Zinboekjes hebben maar weinig woorden. Er zitten af en toe woordspelingen in maar ik houd niet van gezwollen taal. Ik probeer het bij de gewone man of vrouw te houden. De bedoeling is dat er even een vonkje overspringt. Dat mensen denken: Dat is een originele gedachte! Soms kom ik bij mensen die een Zinboekje open op een kastje hebben staan. Ze wisselen dan eens in de zoveel tijd de pagina.

Natuurlijk zijn er al veel cadeauboekjes. Maar juist de zorgvuldigheid waarmee foto en tekst op elkaar aansluiten, maakt de Zinboekjes uniek. De tekst gaat in op wat er uit de foto spreekt en de foto gaat nog meer leven door de tekst.

--------------------------------------------------------- 

Zinboekjes, Uitgeverij Oase Media. Formaat: 15 x 15 cm. 28 pagina's, gebonden, hardcover. Volledig uitgevoerd in kleur. Direct te bestellen voor €5,50. Er gelden speciale staffelprijzen voor bestellingen vanaf 10 stuks en 100 stuks.

 Zinboekje Waardering  

Waardering. Hartverwarmende woorden, daar groei je aan. Je blijkt waardevol, je mag er zijn. Wat je doet of zegt, telt mee. Het verdient respect. Waardering is een stukje erkenning. Van anderen. Maar waarom alleen van anderen? Dan kun je soms lang wachten. Bescheiden mensen mogen best eens wat meer waardering voor zichzelf hebben.

Waarderen wat je hebt, ook dat is belangrijk. Het maakt het leven zoveel waardevoller. Waardering voor de wereld om je heen. Voor de mensen die iets voor jou betekenen. Voor de vrijheid die je hebt. Voor de kleine dagelijkse dingen die het leven interessant maken. Wie let op wat goed is, maakt het aardiger voor zichzelf en voor anderen.Zinboekje Troost

Troost. Je verlangt ernaar. Je hoopt op iets wat het verdriet verzacht. Op de zonnestraal die de pijn voor even doet vergeten. Op dat ene woord waaraan je je vastklampt als alles wankelt. Maar wat biedt troost als een mens zich ontroostbaar voelt? Als je denkt dat scheuren nooit meer zullen helen en de wereld troosteloos lijkt?

Op goedkope troost zit niemand te wachten. Maar soms wijken de donkere wolken even. Door een woord op het juiste moment. Of door iemand die woordeloos meeleeft. Door een gebaar dat verwarmt. Door een beeld dat je raakt. Op dat moment kijk je verder dan je verdriet. Even achter de nevels aan de horizon. Hopend op morgen.


Zinboekje Leef-tijd

Leef-tijd. Tijd van leven. Optelsom van jaren, en toch ook weer niet. Want met de beleving van tijd ligt het anders. Wie jong is, kan zich ouder voelen. Wie ouder is, voelt zich soms jong. Maar de tijd tikt wel door. De jaren verstrijken. En er komt een moment waarop je beseft: ik heb de grootse helft gehad…

Terug naar toen, zou je dat willen? Misschien even. Maar niet echt, zo terug bij af. Dat overzicht van nu, die levenservaring – je ruilt ze niet in. Voldoening in plaats van dat eeuwige streven. Moment van rust na de drukte. Tijd om op adem te komen. Om de balans op te maken. En te ontdekken wat deze leeftijd waardevol maakt.


Zinboekje Kerst

Kerst. Geen feest dat zo veel oproept aan gevoelens en gedachten. Aan sentiment en kritiek. Het spreekt tot de verbeelding. Het kleurt onze verwachting. Het voedt onze hoop. En juist daarom stelt het soms ook teleur. Want het is niet altijd feest. Mensen blijven mensen, en de werkelijkheid is weerbarstig.

En toch vertellen we ze ieder jaar weer door, de grote woorden die horen bij kerst. Vrede op aarde. Licht in de duisternis. Liefde die alle mensen omvat. Dan laten we ons hart spreken. Koesteren we ons in de warmte. Dromen we van een betere wereld. En reiken we verder dan onszelf. Dan ervaren we kerst als een belofte. En een opdracht.


Zinboekje Licht

Licht. Je zou geen leven hebben als het er niet was. Altijd in het donker, daar zijn mensen niet op gebouwd. Die verlangen naar kleur. Die warmen zich aan de zon en zoeken naar lichtpuntjes in het donker. Licht geeft hoop en vrolijkheid. Maar het maakt ook de schaduw zichtbaar. Licht en donker zijn twee uitersten in het leven.

Je kunt je afsluiten voor het licht en niet verder kijken dan de wolken boven je bestaan. Maar daar wordt een mens niet gelukkiger van. Soms is een beetje licht al genoeg om weer kracht te vinden. Misschien ontdek je dat licht in andere mensen, of vind je een andere bron, krachtiger nog dan zonlicht. Hartverwarmend licht dat je koestert.


Zinboekje Liefde

Liefde. Geen onderwerp dat meer bezongen wordt dan dit. Warme gevoelens komen boven. Liefde is sprankelend, heftig soms, teer en sterk tegelijk. Liefde overkomt je, maar je kunt er ook aan werken. Het is iets wat je raakt, en geef daar maar eens woorden aan – ieder woord schiet tekort.Toch zoek je ernaar. Naar zinnen die zeggen wat je hart je laat weten. Naar beelden die meer zeggen dan alle woorden bij elkaar. Dit boekje kan je op het spoor zetten. Het spreekt de taal van het hart. Het verbeeldt wat je voelt. Zinvol om door te bladeren. Om je te laten raken. Of een ander te laten weten wat je bezighoudt.Zinboekje Toekomst 

Toekomst. Je bent ermee bezig, op allerlei momenten en verschillende manieren. De toekomst kan je uit de slaap houden. Maar ze kan je ook hoop geven, uitzicht bieden als het in het ‘nu’ niet zo lekker loopt. Al is de toekomst nooit zeker. Je kunt plannen maken en ergens naartoe werken, maar hoe het echt gaat, blijft een verrassing.

Hoe ga je de toekomst tegemoet? Wat verwacht je? Of heb je nog niet zo’n uitgesproken beeld – kan je droom nog alle kanten op? Mensen zijn verschillend. Maar met elke stap die je zet, komt de toekomst dichterbij. Elke deur die je doorgaat, brengt je verder.

Alle zinboekjes kunt u online bestellen!